The Document Foundation a anunțat LibreOffice 4.0

lo40-airBerlin, 7 februarie 2013 – The Document Foundation a anunțat LibreOffice 4.0, suita office liberă, pe care comunitatea o aștepta încă din 2001. LibreOffice 4.0 este prima ediție a programului care reflectă obiectivele inițiale propuse de comunitate, în 2010 septembrie. Acesta este și prima versiune, la care traducerea în limba română a trecut peste foarte multe corecții. Cu toate că încă nu s-a revizuit toată traducerea, deja o putem recomanda pentru utilizare și lucrăm în continuu pentru a o face și mai perfectă.

LibreOffice 4.0:

În mai puțin de 30 de luni, LibreOffice a crescut dramatic, devenind unul din cele mai mari proiecte desktop independente din categoria programelor libere. Guvernarea lui TDF și licența copyleft era instrumentul care a atras mai mult de 500 de dezvoltatori – 75% din ei fiind independenți voluntari – care au trimis peste 50.000 de commituri.

Rezultatul este că, codul sursă s-a schimbat foarte mult, câteva milioane de linii au fost adăugate sau șterse, au fost adăugate noi funcționalități, corectate multe buguri și regressi, codul sursă a fost adoptat la ultimele standarde C++, au fost eliminate părțile învechite, traduse mai mult de 12.000 de comentarii din germană în engleză. Toate astea au făcut codul sursă ușor de înțeles, și prin acesta posibilitatea de a atrage noi dezvoltatori a crescut.

„LibreOffice 4.0 este un pas important în interoperabilitate și o bază excelentă pentru îmbunătățirea interfeței grafice, ” a spus Florian Effenberger, directorul general al coordonatorilor. „Proiectul nostru nu este numai capabil de a atrage noi dezvoltatori și creează și o platformă transparentă de colaborare pe baza ideologiei programelor libere, unde dezvoltatori sponsorizați de firme și cei voluntari lucrează pentru același scop.”

LibreOffice 4.0: noi funcționalități

LibreOffice 4.0 conține numeroase îmbunătățiri care le găsiți pe pagina următoare: https://www.libreoffice.org/download/4-0-new-features-and-fixes.

  • Integrarea cu mai multe sisteme de management de documente – inclusiv Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service și altele – prin standardul CMIS.
  • Interoperabilitate îmbunătățită cu documente DOCX și RTF, mulțumită mai multor funcțiuni noi suportate, ca de exemplu posibilitate importului de note scrise de mână, sau scrierea de comentarii la porțiuni de text.
  • Posibilitatea de a importa documente Microsoft Publisher, și îmbunătățiri în importul fișierelor Visio, inclusiv a formatului 2013 recent anunțat.
  • Alte îmbunătățiri legate de interfața cu utilizatorul, inclusiv integrarea în Unity și suportul pentru teme Firefox (Personas) pentru a personaliza interfața.
  • Introducerea tehnicii de straturi widget în dialoguri, care fac mai ușoară traducerea, redimensionarea sau ascunderea elementelor, reduc complexitatea codului, și ajută cu mult la îmbunătățirea interfeței cu utilizatorul.
  • Antet și subsol diferit la prima pagină în Writer fără a fi necesar să definim stil de pagină separat.
  • Îmbunătățiri de performanță în Calc, plus noi funcții ca: exportul diagramelor ca imagine (JPG și PNG), și suport pentru noi formule definite de ODF OpenFormula.
  • Prima ediție a lui Impress Remote Control App pentru Android, momentan suportat doar în anumite distribuții Linux. (A doua ediție –, care va urma repede – va fi suportat pe toate platformele: Windows, Max OS X și alte distribuții Linux).
  • Îmbunătățiri semnificative la deschiderea și salvarea a multor tipuri de fișiere, îmbunătățiri personale pentru fișierele mari ODS și XLSX și fișiere RTF.
  • O nouă interfață pentru contribuitori numiți Gerrit, care oferă posibilitate de a trimite contribuții la cod printr-o interfață web, prin care dezvoltatorii pot revizui și accepta contribuțiile. (Aceasta nu este specific versiuni 4.0, doar a intrat în producție cu puțin înainte de a apărea versiunea 4.0).

LibreOffice 4.0: sub capotă

Sunt numeroase îmbunătățiri și corecturi care sunt interesante în primul rând pentru dezvoltatori: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.0#API_Changes.

Pentru a oferi compatibilitatea cu extensiile vechi, am mai păstrat multe elemente din API, dar TDF în cursul versiuni 4.x va elimina marea parte a funcționalităților învechite.

În ultimele șapte luni, de la crearea arborelui LibreOffice 3.6 și începutul dezvoltării versiunii LibreOffice 4.0, dezvoltatorii au trimis peste 10.000 de patch-uri. În medie la fiecare 30 de minute unul, calculând și zilele libere, care este o dovadă clară că proiectul are o putere imensă.

Cum puteți obține LibreOffice 4.0

LibreOffice 4.0 este deja disponibil la adresa obișnuită: http://ro.libreoffice.org/descarcare/. Extensii se pot descărca de aici: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Lista schimbărilor se poate vedea aici:

Sponsorizați The Document Foundation

Utilizatori LibreOffice, susținătorii programelor libere și membri comunității pot sprijini The Document Foundation prin adresa http://donate.libreoffice.org. Banii primiți vor fi utilizați la extinderea infrastructurii și la prezentarea proiectului atât la nivel global cât și local prin marketing.

Autoidentificarea The Document Foundation

The Document Foundation este o organizație deschisă, independentă, guvernată de ea însăși, meritocratică, care se bazează pe munca de 10 ani a comunității OpenOffice.org. TDF a fost creat în speranța, că cultura oferită de o fundație independentă poate motiva cel mai bine firmele și dezvoltatorii independenți, ca să creeze cea mai bună suită liberă de birou din lume. TDF este deschis în fața tuturor, cine sunt de acord cu valorile esențiale a lui, și contribuie la activitatea fundației, dar așteaptă și participarea firmelor, de exemplu prin sponsorizarea persoanelor, care cu drepturi egale pot contribui la dezvoltarea programului. La data de 30 noiembrie 2012 TDF avea ma mult de 150 de membri și peste 2000 de voluntari în întreaga lume.

O părere la “The Document Foundation a anunțat LibreOffice 4.0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.