OpenOffice

Multe persoane sunt interesate de relația între OpenOffice (OpenOffice.org, Apache OpenOffice) și LibreOffice. Pentru majoritatea dintre aceste persoane nu este clară situația, nu știu de ce e mai bun unul decât celălalt.

Cele două proiecte s-ar despărțit din motivul că Oracle care a cumpărat Sun împreună cu OpenOffice.org a început să oprească dezvoltarea proiectului, și nu era clar care va fi viitorul lui, după această situație întunecată au decis o parte din dezvoltatori să lanseze un proiect nou cu numele LibreOffice. Au fost încercări ca OpenOffice să se dezvolte în continuare separate de Oracle, dar fără reușite, ca rezultat OpenOffice.org a rămas la Oracle, care a oprit complet dezvoltarea lui, iar LibreOffice s-ar dezvoltat în mod autonom.

După un timp îndelungat cânt Oracle a văzut că OpenOffice nu se mai dezvoltă, a donat proiectul Fundației Apache (la acest pas sa cerut că fie donat fundației The Document Foundation, dezvoltatorul lui LibreOffice, ca utilizatori să nu fiu despărțiți, dar fără rezultate pozitive), după care OpenOffice.org a dispărut și s-a lansat noul proiect Apache OpenOffice. Sub umbrela lui Apache, IBM (care dezvolta Lotus Symphony, care era un fork a lui OpenOffice.org cu unele funcții unice) a preluat dezvoltarea și a integrat în Apache OpenOffice codul deținut de el, care consta în bara laterală și funcții de accesibilitate mai bune. Acest proiect care a terminat câteva dezvoltări în fază beta și dezvoltările primite de la IBM a fost lansat sub numele Apache OpenOffice 4.0.

După acest pas și IBM a demis dezvoltatori plătiți de el, și Apache OpenOffice a fost lăsat de mână. A mai apărut Apache OpenOffice 4.1 cu niște îmbunătățiri nesemnificative, și cam atât.

Între timp LibreOffice a lansat 11 versiuni majore, în fiecare dintre ele erau mai multe îmbunătățiri decât în Apache OpenOffice 4.0, acesta înseamnă că în ultimi șase ani în LibreOffice au apărut de 10x mai multe noutăți și îmbunătățiri decât în Apache OpenOffice.

Între cele două proiecte există încă o diferențe majoră, care este licențierea. LibreOffice a preluat licența inițială a lui OpenOffice.org LGPL/MPL iar Apache OpenOffice, în momentul în care a devenit proiect apache a fost relicențiat sub licența Apache.

Licența LGPL/MPL este o licență copyleft, care nu permite închiderea codului sursă. Deci dacă cineva vrea să facă o clonă a lui LibreOffice, o poate face, dar dacă face orice modificare în codul sursă, e obligat să a publice. Licența Apache însă este o licență care permite clonarea proiectului și dezvoltarea lui în continuare fără a publica orice din noile dezvoltări. Acesta este o licență ideală pentru firme și corporații, care dezvoltările comune le fac public, de multe ori cu ajutorul altora, iar produsele finale, îmbunătățite pentru clienți deja le lansează închis, fără a da orice înapoi comunității.

Această diferență de licențiere între Apache OpenOffice și LibreOffice face posibil ca orice dezvoltare/modificare din Apache OpenOffice să fie integrat în LibreOffice dar din LibreOffice nimic nu se poate prelua în OpenOffice, care rezultă că niciodată nu are cum să se dezvolte mai repede OpenOffice decât LibreOffice.