Richard Stallman vine în România pentru lansarea Fundației Ceata

Richard_Stallman_2005_(chrys)Pe data de 22 februarie 2013 de la ora 14,00 Fundația Ceata organizează un eveniment public ce marchează dobândirea statutului juridic de fundație. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existență Ceata a activat ca grup informal, militând pentru libertățile utilizatorului. Evenimentul de lansare va avea loc în sala Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București.

Fundația Ceata îl are ca invitat special la acest eveniment pe dr. Richard M. Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației Free Software Foundation. Încă din 1983 până acum, Richard Stallman este principalul promotor al libertăților utilizatorului de calculator. Acesta va susține un discurs non-tehnic intitulat „Free Software and Your Freedom” (rom. „Programele libere și libertatea ta”), în care va vorbi despre mișcarea pentru programe libere și cât de important este ca utilizatorii să poată coopera și să-și poată controla calculatorul.

Evenimentul va fi deschis printr-o scurtă cuvântare a lui Tiberiu C. Turbureanu, fondatorul și președintele Fundației Ceata, urmată de discursul lui Richard M. Stallman. Evenimentul este sprijinit de Facultatea de Științe Politice în cadrul proiectului The Sponge. Participarea este gratuită, fără înscriere și deschisă oricui.

Fundația Ceata și-a început activitatea în iunie 2008 în București ca grup informal, în decursul anilor antrenând o comunitate românească diversă în scopul eliberării utilizatorilor de restricțiile din arte și tehnologii. Ceata a organizat numeroase evenimente în București și în alte orașe din România, precum și în Chișinău (Republica Moldova) dedicate promovării libertăților utilizatorului și a desfășurat proiecte ce au avut ca obiectiv realizarea de programe de calculator și opere artistice sub licențe libere. Printre acestea se numără publicația electronică „Fii liber”, organizarea și co-organizarea de sesiuni de programare și de traducere, conferințe și prezentări. În 2012 membrii comunității Ceata au format primele echipe locale în Republica Moldova și în Cluj.

Așa cum „GNU” este un acronim recursiv pentru „GNU’s Not Unix” (rom. „GNU Nu e Unix”), „Ceata” este un acronim recursiv pentru „Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.