Build propriu

Dacă doriți să ajutați în dezvoltarea LibreOffice, sau în corectarea și perfecționare traducerilor atunci aveți nevoie de build-uri proprii.

Dezvoltarea LibreOffice se face pe sistemul de operare linux, din acest motiv și următoarea descriere va fi după cum se procedează pe linux, mai exact pe un ubuntu 12.10 amd64, dar descrierea trebuie să fie funcțională pe orice ubuntu 12.04+ independent de arhitectură.

Ca să faceți propriul build, prima dată aveți nevoie de codul sursă, după care trebuie ales versiunea de LibreOffice pe care dorim să lucrăm, apoi sursa trebuie configurată pentru compilare, compilată și creat o instalare a programului.

Înainte de toate trebuie pregătit sistemului pentru a compila LibreOffice. Pentru compilare e recomandat un procesor minim dual core, 2 GB de memore și 15 Gb de spațiu liber.

Descrierea încerc să o fac cât mai detaliată, ca orice începător să își poată crea build-ul propriu:

Deschidem programul Terminal:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get build-dep libreoffice
sudo apt-get install git

Acum avem un ubuntu, pe care putem compila LibreOffice.

Urmează descărcarea și configurarea sursei (de aici direct nu folosesc sudo, totul e recomandat să fie făcut cu drepturi normale de utilizator):

mkdir libreoffice
cd libreoffice
git clone git://anongit.freedesktop.org/libreoffice/core
cd core

În mod implicit suntem în sursa Master, care este în dezvoltare activă, și nu este recomandat numai pentru dezvoltatori avansați, de aceea alegem ultima sursă stabilă:

./g checkout libreoffice-3-6-3
./autogen.sh --with-parallelism=6 --without-junit --disable-mozilla \
--without-help --without-doxygen --with-lang="ro"

Prin acești pași avem sursa completă, avem setat ca să lucrăm pe sursa LibreOffice 3.6.3 și suntem pregătiți pentru compilare. Compilarea se face cu comanda make și durează pe un sistem dual core aproximativ 40-60 de minute, pe un AMD FX-8150 cu SSD aprox 10 minute:

make

În mod normal compilarea se termină su succes, și urmează ultimul pas, prin care din sursa compilată creem o instanță care se poate rula:

make dev-install

După acest pas, în libreoffice/core/solver/unxlngx6.pro/installation/opt/program/ putem găsi executabilele: soffice, scalc, swriter, etc. cu care putem rula propriul LibreOffice.

Dacă doriți să lucrați pe altă versiune (branch), dar nu știți exact care e numele lui, cu următoarea comandă le puteți lista pe toate:

git branch -a

Pentru cei care vor să lucreze la traduceri, după primul make, se vor descărca traducerile, la versiunea selectată, în umătoarea locație:

/libreoffice/core/clone/translations/translations/source/ro

aceste fișierele PO se pot exporta direct din pootle, și dacă e nevoie se pot șterge și suprapune cu o variantă nouă. După o recompilare, traducerea va fi inclusă în noul build.

Pentru a face un build nou sau pentru a updata sursa, trebuie rulat:

make clean
git remote update

Acesta șterge tot ce am făcut până acum, și putem începe de la o sursă curată.

Cine vre să facă build-uri mai complexe, sau pe alt sistem de operare, în următoarele locații găsiți documentație mai complexă:

http://www.libreoffice.org/developers-2/

http://wiki.documentfoundation.org/Development/Native_Build

http://wiki.documentfoundation.org/Development/Windows_Build_Dependencies

 

1 thought on “Build propriu

  1. Sub Ubuntu 14.04 sunt necesare următoarele două pachete:
    sudo apt-get install libgstreamer0.10-dev libgstreamer-plugins-base0.10-dev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.