În 28 septembrie 2010 a pornit LibreOffice ca un fork a lui OpenOffice.org, ca rezultat al unui pas curajos, dar necesar, făcut de membrii comunității. În acea perioadă era clar pentru toată lumea că OpenOffice.org nu va supraviețui o lungă perioadă de timp sub umbrela lui Oracle.
Cei 16 membrii fondatori au creat un software liber și independent, proiect supravegheat de The Document Foundation, prin acesta au îndeplinit promisiunea lui Sun pronunțată la pornirea proiectului OpenOffice.org, înainte cu zece ani, despre o fundație liberă și independentă.
După cei cinci ani trecuți, LibreOffice este recunoscut de piață, ca singurul concurent Microsoft Office. Acesta este dovedit atât prin compararea funcționalităților cât și prin numărul migrațiilor. Migrarea la LibreOffice este foarte ușoară, mulțumit manualului Migration Protocol, creat de The Document Foundation, care descrie pași migrării aplicate la cele mai mari implementări de LibreOffice din lume.
Succesul este confirmat și de Open Source Survey 2015 (Studiu despre programe su sursă deschisă 2015), care a înșirat proiectul LibreOffice între primele șapte cele mai valoroase proiecte Open Source. Studiul este bazat pe părerea a 1.300 de profesioniști din întreaga lume.
A fost o călătorie uimitoare. În cinci ani, dezvoltatorii LibreOffice nu au ratat nici o ediție, edițiile majore apar la sfârșit de ianuarie și iulie, iar edițiile minore în fiecare lună. Datorită aceste ritm constant, LibreOffice a ajuns la o bogăție mare de funcționalități și un nivel înalt de interoperabilitate.
LibreOffice 5.0, lansat la începutul lunii august, a fost versiunea majoră cel mai de succes, declanșând un val de donații fără precedent, 8.000 de donații în 30 de zile. Desigur, succesul a fost reflectat și în numărul de adopții. Cireașa de pe tort a fost anunțul Organizației Apărării din Italia, care va migra peste 150.000 de stații pe LibreOffice începând cu octombrie 2015.
Pentru a sărbători aniversarea de 5 ani, am realizat o carte bazată pe posturi de blog, din ultimii cinci ani. Autorii sunt contribuitorii proiectului, care au făcut istorie. Cartea este disponibilă în varianta mini (700 de pagini) și maxi (1300 de pagini). Citire plăcută!