LibreOffice 4.1 – un reper în interoperabilitate

Suita de office conține multe îmbunătățiri care ridică semnificativ nivelul de interoperabilitate cu fișiere de tip vechi, și închise.

libreoffice24 iulie 2013, Berlin – The Document Foundation anunță LibreOffice 4.1, care este cel mai bun pachet de program liber de birou, dar asigură și cel mai înalt nivel din punctul de vedere al nivelului major al interoperabilității. LibreOffice 4.1 oferă multe noutăți dezvoltate în domeniul compatibilității documentelor, care astfel ușurează schimbul de informații cu utilizatorii programelor închise păstrând conținutul și formatul original.

Interoperabilitatea este o proprietate de bază pentru LibreOffice, care este de facto standard în migrările făcute spre suite de office libere din anul 2012. Numeroase îmbunătățiri au fost făcute în importul și exportul fișierelor Microsoft OOXML, la fel ca la formatele vechi Microsoft Office, și RTF. Majoritatea acestor îmbunătățiri vin de la dezvoltatori, care participă în proiecte de migrări și lucrează în cadrul unor contracte de suport.

Au rol important în interoperabilitate servicii ca integrarea fonturilor în Writer, Calc, Impress și Draw. Prin acesta putem păstra aspectul vizual al documentelor chiar dacă pe calculatoarele țintă nu avem instalate fonturile din document. La fel este un pas important în interoperabilitate implementarea și rezolvarea problemelor de import și export al noilor formule ODF OpenFormula.

În afară de interoperabilitate LibreOffice 4.1 oferă și alte îmbunătățiri și noi funcționalități, pe care le puteți găsi pe următoarele pagini:

Următoarele sunt cele mai importante:

  • Rotirea imaginilor în Writer cu 90 de grade
  • Crearea de prezentări impress din imagini cu ajutorul serviciului PhotoAlbum
  • În cazul diagramelor XY din Calc este disponibilă afișarea treptată
  • Bara de comentarii se poate activa sau dezactiva printr-un buton pe liniar
  • Lista ultimelor documente deschise este disponibil lângă butonul Deschide din bara de unelte, și a fost optimizată afișarea numelor de documente
  • Comentariile din Writer se pot asocia și la mai multe paragrafe

În LibreOffice 4.1 au apărut câteva servicii preluate din Apache OpenOffice, ca bara de unelte din Symphony, care până când nu este complet integrat dinamic în interfața lui LibreOffice rămâne dezactivat.

LibreOffice 4.1 este născut dintr-un flux de dezvoltare foarte complex. Despre acesta puteți citi pe blog-ul fundației: wp.me/p1byPE-q0.

Puteți descărca LibreOffice 4.1 de aici:

www.libreoffice.org/download

Modificările față de versiunea precedentă:

LibreOffice 3.6.7

libreofficeBerlin, 18 iulie 2013, The Document Foundation (TDF) a anunțat apariția lui LibreOffice 3.6.7 pentru Windows, Max OS X și Linux, care este ultima ediție din linia 3.6 a programului. Pentru toți utilizatorii care folosesc versiunea 3.6 sau o versiune anterioară este recomandată trecerea la seria 4.0 sau la 4.1 care în câteva zile va fi disponibil.

LibreOffice se poate descărca de aici:

http://www.libreoffice.org/download/

Modificările față de versiunea anterioară: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/3.6.7/RC1 și https://wiki.documentfoundation.org/Releases/3.6.7/RC2.

O listă cu noutățile care vor apărea în versiunea 4.1 se poate găsi aici:

http://www.libreoffice.org/download/4-1-new-features-and-fixes/

AMD a devenit mebru în Advisory Board pentru a accelera LibreOffice

amd-logoBerlin, 3 iulie 2013 – The Document Foundation, fundația din spatele lui LibreOffice a anunțat că AMD a devenit membru în Advisory Board. AMD în primul rând este cunoscut despre procesoarele x86 și chipuri grafice de mare performanță. Importanța lui AMD este semnificată și prin faptul că cele mai noi console de joc PS4 și XBOX One sunt bazate pe cipurile grafice integrate ale lui AMD.

Scopul principal al cooperării între AMD și TDF este de a utiliza performanțele extraordinare de prelucrare paralelă în tabele de mari dimensiuni oferite de AMD GPU (Graphics Processing Unit) și APU (Accelerated Processing Unit), prin tehnologia revoluționară HSA (Heterogeneous System Architecture), cu acesta accelerând semnificativ munca utilizatorilor de tabele.

Rezultatele dezvoltării vor simți în primul rând cei care folosesc APU-uri fabricate de AMD, dar în general va îmbunătăți performanțele și limitele prelucrări tabelelor.

Cu AMD, numărul membrilor din Advisory Board a ajuns la 11. Membri: AMD, Google, RedHat, SUSE, Intel, Lanedo, the King Abdulaziz City of Science and Technology (KACST), Inter-Ministry Mutalisation for an Open Productivity Suite (MIMO), Free Software Foundation (FSF), Software in the Public Interest și Freies Office Deutschland e.V.

Anunțul oficial se poate găsi aici:

http://blog.documentfoundation.org/2013/07/03/amd-joins-the-document-foundation-advisory-board-to-accelerate-libreoffice/