The Document Foundation prezintă LibreOffice 5.3

Berlin, 1 februarie 2017 – The Document Foundation prezintă LibreOffice 5.3, versiunea care vine cu cele mai multe noutăți din istoria aplicației. Suita office este disponibilă pentru Windows, MacOS X și Linux, și prima dată este disponibilă și pentru cloud privat.

LibreOffice 5.3 reprezintă un pas important în evoluția programului: oferă o introducere în editarea online și colaborativă a documentelor, prin care își asigură o poziție mai stabilă în fața altor soluții office.

„LibreOffice este suportat de o comunitate fantastică de dezvoltatori” a spus Michael Meeks, membru din conducerea The Document Foundation. „În 2010, doar câteva persoane au pariat pe capabilitatea de a atrage un număr mare de dezvoltatori, care este esențial pentru a duce la succes un asemenea program. În șase ani am atras 1,100 de dezvoltatori noi, mulțumit acestei comunități mari, în ultimi doi ani media dezvoltatorilor active era în jur de 300 de oameni”.

Cele mai importante noutăți din LibreOffice 5.3 sunt disponibile într-un document separat (http://tdf.io/lo53features), și există și o prezentare video: Un sumar este disponibil și aici: http://www.libreoffice.org/discover/new-features/.

LibreOffice Online

Cu lansarea lui LibreOffice 5.3 este lansat LibreOffice Online, o suită office cloud care oferă funcții de bază pentru editare colaborativă într-un browser de internet, reutilizând „motorul de bază” din LibreOffice. Fidelitatea de redare este excelentă și interoperabilitatea este identică cu LibreOffice.

Noutăți experimentale pe interfața cu utilizatorul (UI)

Începând cu familia 5.3, LibreOffice UI este extins cu Notebookbar, care oferă o opțiune nouă de UI lângă cea standard, Single Toolbar și Sidebar cu Single Toolbar. Fiecare din ele este adresată unui grup diferit de utilizatori LibreOffice.

Numele cod a LibreOffice IU este MUFFIN, ca acronim a My User Friendly & Flexible INterface. Conceptul acestor noi interfețe este explicat detaliat aici: http://tdf.io/muffinback.

Pentru cei care vor să încerce noile funcționalități din LibreOffice 5.3, se poate descărca de aici: http://www.libreoffice.org/download/. Pentru utilizare în producție este recomandată versiunea LibreOffice 5.2.5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.