Proiectul OpenOffice ia sfârșit?

Dannis E. Hamilton vicepreședintele echipei de dezvoltare Apache OpenOffice a scris un e-mail pe lista dezvoltatorilor (“What would OpenOffice retirement involve?“), în care pune întrebări legat de sfârșitul proiectului și se întreabă dară are rost continuarea lui.

Proiectul OpenOffice de la apariția versiunii 4.0 care a fost lansat cu ajutorul lui IBM (între timp această echipă a fost demisionată), nu a putut lansa nici o ediție cu noutăți semnificative. A fost lansat versiunea 4.1 dar doar cu niște noutăți minore, încă tot de echipa de la IBM. Acum de aproape șase luni au descoperit o vulnerabilitate serioasă în program, care nici la ora actuală nu a fost rezolvată, fiindcă proiectul nu are dezvoltatori pentru a crea o ediție nouă (creare patch, testare nou release, creare builduri finale, lansare, etc).

OpenOffice față de LibreOffice nu are nici un avantaj, în schimb LibreOffice are sute de funcționalități noi, se dezvoltă într-un ritm dinamic și stabil. OpenOffice are doar brand-ul care însă este foarte valoros. Și la ora actuală după mai mult de 5 ani de la apariția lui LibreOffice majoritatea utilizatorilor știu de OpenOffice și folosesc (se chinuie cu) OpenOffice, fiindcă ori nu au auzit de LibreOffice, ori nu știu care este faza cu el.

Sperăm că Fundația Apache va lua o decizie înțeleaptă și va închide proiectul pentru binele tuturor, mai ales a utilizatorilor, și ori va dona brand-ul lui TDF ori va redirecta utilizatorii către LibreOffice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.