În 28 septembrie 2012 The Document Foundation a sărbătorit cea de-a doua aniversare a proiectului LibreOffice.
În cursul anului trecut, The Document Foundation a devenit fundaţie cu sediul la Berlin. Oricine ajută activ în dezvoltarea suitei LibreOffice poate fi membru al fundaţiei. Intre timp, Intel a devenit un susţinător al acestui proiect şi versiuni noi ca LibreOffice 3.5 şi 3.6 au fost disponibile publicului. În afară de acestea a apărut o versiune de test pentru tablete şi cloud, care la sfârșitul anului 2013 sau la începutul lui 2014 ar putea devini produse finale.
În data de 1 octombrie The Document Foundation va începe o campanie de sponsorizare prin intermediul căreia doreşte să poată susţine următorul val de dezvoltare a suitei.
„Până acum prin sprijinul voluntarilor s-a putut susţine dezvoltarea proiectului, dar după doi ani treuie să ne gândim la cum putem deveni şi mai mari.” a spus Italo Vignoli, membru al fundaţiei. „Am avut un vis, şi acum, că mii de voluntari din întreaga lume ne-au ajutat la îndeplinirea acestui vis, vrem ca să ajungem în topul consultanților și dezvoltatorilor software. Donațiile adunate prin această campanie vor determina bugetul pe anul 2013.
Membrii comunității au creat o pagină web, prin care în diverse moduri putem dona fundației (PayPal, card bancar sau virament bancar). Adresa paginii este: http://donate.libreoffice.org. Această pagină se va actualizată instant și va afișa suma obţinută din donaţii și ceea ce s-a realizat.
„În 24 de luni am reuşit să facem cea ce părea imposibil pentru foarte mulți oameni la începutul proiectului. Am reușit să adunăm mulți oameni în jurul nostru, care au fost de acord cu faptul, că numai printr-o organizație independentă este posibil dezvoltarea codul sursă moştenit de la OO.org. După Ohloh, în doar doi ani am devenit al treilea proiect open source din lume în categoria aplicațiilor de tip desktop, după Firefox și Chrome, cu 325 de programatori activi în ultimi 24 de luni.” – a spus Thorsten Behrens, dezvoltator SUSE.
LibreOffice este rezultatul a 540 de contribuitori – inclusiv contribuitori OpenOffice.org – care au realizat mai mult de 40.000 de commituri. Suita LibreOffice a devenit mai rapidă, mai stabilă și are mai multe funcții decât predecesorii și concurenți săi, mulțumită numărului cât mai mare de contribuitori, unde programatorii avansaţi îi ajută pe începători.
Pe 25 ianuarie 2011 a apărut prima versiune stabilă şi de atunci au avut loc peste 20.000.000 de descărcări. În medie, 90% din instalări au fost pe sisteme de operare Windows și 10% pe Mac OS X.
Utilizatori de linux au obținut suita LibreOffice prin intermediul distribuției utilizate iar numărul lor după statisticile IDC din 2012 sunt în jur de 30 de milioane, ceea ce reprezintă numărul utilizatorilor Linux care este identic cu numărul utilizatorilor LibreOffice pe linux.
Sursa: Blog TFD