LibreOffice 5.2

tdf-roadtolo52Berlin, 3 august 2016 – The Document Foundation a anunțat apariția lui LibreOffice 5.2, o nouă ediție cu funcții noi, pentru cea mai bună suită liberă de office existentă vreodată.

Tot acum a fost lansat și LibreOffice 5.1.5 pentru utilizare în mediu critic și de utilizatori conservativi.

LibreOffice 5.2 oferă clasificarea documentelor conform standardului TSCP și un set de funcții noi de previziune în Calc. În plus de acum în colo sunt suportate mai multe descrieri pentru semnături electronice, și importul și exportul acestora în documente OOXML.

Funcțiile de inteclassificationroperabilitate la fel au fost îmbunătățite, cu un filtru îmbunătățit pentru formatul DOCX și RTF, și cu adăugarea suportului pentru formatul vechi Word for DOS. Încă au fost adăugate mai multe argumente pentru funcții și suport de wildcard în formule pentru compatibilitatea cu XLS/XLSX și ODF1.2.

În categoria experiența cu utilizatorul, a fost adăugat modul de Bară de unelte singular, care este mai optim pe ecrane cu rezoluție redusă, și mai multe iconițe au fost adăugate la bara de unelte standard – ca arată/ascunde modificările din document, blochează prima linie și coloană în Calc -, care sunt mai des utilizate de utilizatori, și suport și mai extins pentru customizarea meniului standard de utilizatori.

LibreOffice a fost descărcat de peste 140 de milioane de ori de la apariția din 2010 ianuarie. Suita office este utilizată de organizații mari pe fiecare continent, ultimul din ei fiind poliția lituaniană cu peste 8.000 de calculatoare desktop.

Lista completă a noutăților se poate găsi aici în format PDF, sau pe website aici. Există și un video scurt despre noutățile apărute în Writer, Calc și impress: http://tdf.io/52vids

LibreOffice a fost îmbunătățit și „sub carcasă” mulțumit a sute de voluntari. Prin acesta devine o suită office liberă care este tot mai ușor de dezvoltat și întreținut de dezvoltatori. Cu toate că aceste îmbunătățiri nu sunt vizibile pentru utilizatori sunt extrem de important pentru utilizarea în mediul enterprise.

coverityConform scanări codului sursă pentru greșeli de codificare, Coverity Scan, numărul problemelor găsite în sursa LibreOffice este 0 pentru 7,8 milioane de linii de cod sursă. Media industrială pe 1000 de linii de cod în cazul proiectelor open source este 0,6 și 0,7 pentru programe proprietărești, conform studiului.

„LibreOffice 5.2 este un pas semnificant pentru Free Software pe desktop, și întru-un timp foarte scurt va fi disponibil și în varianta Cloud” a spus Michael Meeks, director al The Document Foundation și principalul dezvoltator a lui LibreOffice Online. „Strânsa integrare între desktop și cloud va oferi utilizatorilor avansați o experiență înaltă pe ambele platforme disponibilă pentru toți utilizatorii”.

„LibreOffice este în creștere rapidă, datorită avantajelor specifice, cum ar fi formatul de documente standard, care este recunoscut de către un număr tot mai mare de guverne, ca fiind cea mai bună soluție pentru interoperabilitate” a spus Thorsten Behrens, director al The Document Foundation și membru OASIS ODF Technical Committee.

LibreOffice 5.2 este recomandat utilizatorilor interesați de noile funcționalități, iar pentru mediul afacerilor și utilizarea de zi cu zi este recomandată LibreOffice 5.1.5. LibreOffice 5.2 se poate descărca de aici iar LibreOffice 5.1.5 de aici.

Pentru presă a fost publicat un set de imagini și graficie, care se pot descărca de aici: http://tdf.io/lo52presskit și http://tdf.io/lo52screenshots.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.