LibreOffice 4.3: azi, nu puteți deține o suită office mai bună

libreofficeBerlin, 30 iulie 2014 – The Document Foundation a anunțat LibreOffice 4.3, a 8-a ediția majoră a suitei de birou libere, de la nașterea proiectului din septembrie 2010, și efortul combinat a mii de voluntari și sute de dezvoltatori. Programul a ajuns la o maturitate, care îl face potrivit pentru orice domeniu de utilizare, mai ales dacă folosiți suportul oferit de ecosistemul în creștere continuă din spatele lui LibreOffice.

LibreOffice 4.3 vine cu multe îmbunătățiri și noutăți:

  • Interoperabilitate de documente: suportă OOXML Strict, grafică îmbunătățită OOXML (DrawingML, fonturi pentru teme, conservare stiluri de desenare și atribute), incubarea unui fișier OOXML în alt fișier OOXML, suport pentru 30 de formule noi excel, suport pentru tabele și baze de date MS Works, și suport pentru formatele vechi Mac, ca ClarisWorks, ClarisResolve, MacWorks, SuperPaint, și altele.
  • Administrare comentarii: comentariile acum pot fi tipărite pe marginea documentului, se pot formata, și se pot importa sau exporta – inclusiv comentariile imbricate – în formatele ODF, DOC, OOXML și RTF, pentru o productivitate îmbunătățită și o colaborare ma bună.
  • Suport îmbunătățit pentru manipulare tabele: Calc oferă mai multe modalități noi pentru a lucra cu celule, ca evidențierea mai bună a formulelor, afișarea numărului liniilor și coloanelor selectate în bara de stare, editarea celulelor mai avansată, și conversii de texte selectate de utilizator.
  • Modele 3D în Impress: suportul pentru animare 3D în noul standard glTF, și suport inițial pentru formatele de fișiere Collada și kmz, din Google Warehouse.

LibreOffice 4.3 suportă paragrafe extra mari, până la 65.000 caractere (prin acesta s-a rezolvat un bug de 11 ani, mulțumită modernizării codului sursă OOo, care este și o funcție exclusivă oferită de LibreOffice). În plus tehnologia de accesibilitate a devenit o funcție standard pe Windows, mulțumită îmbunătățirilor bazate pe frameworkul IBM IAccessible2.

Lista întreagă a îmbunătățirilor o puteți găsiși aici: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.3.

„Proiectul LibreOffice a arătat că o comunitate mare și liberă, poate trăi și prospera fără patronajul vreunui furnizor de software, pentru a elibera desktopurile PC”, a spus Thorsten Behrens, președintele The Document Foundation. „Azi, nu puteți deține o suită office mai bună, decât LibreOffice, în sensul funcțiilor, interoperabilității, suportului de formate de documente standard și al independenței. După muți ani, LibreOffice a dat controlul desktopurilor PC înapoi în mâna utilizatorilor”.

Conform serviciului Coverity Scan (serviciu de scanare automatizată a sursei în privința greșelilor), la care LibreOffice s-a alăturat în 2012, calitatea codului sursă a suitei LibreOffice s-a îmbunătățit drastic. În ultimii doi ani, cu reducerea numărului de probleme calculate la câte 1000 de linii de cod sursă, de la o medie de 1,11 la 0,13 devenind lider în cadrul programelor asemănătoare (pentru mai multe informații: http://softwareintegrity.coverity.com/register-for-libreoffice-scan-report.html).

Persoanele interesate de detalii tehnice în legătura ediției actuale, pot urmări modificările pe următoarele pagini:
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC1
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC2
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.3.0/RC3

Descărcați LibreOffice

LibreOffice 4.3 și LibreOffice 4.2.6 se pot descărca de pe următoarea pagină: http://www.libreoffice.org/download/. Extensii și șabloane pentru a extinde funcționalitatea programului, se găsesc aici: http://extensions.libreoffice.org/.

Utilizatorii LibreOffice, susținătorii și comunitatea programelor libere pot ajuta The Document Foundation, cu donații, pe pagina: http://donate.libreoffice.org. Banii adunați sunt utilizați pentru a îmbunătăți proiectul atât la nivel local cât și global.

Despre The Document Foundation

The Document Foundation este o organizație independentă, autonomă și meritocratică, având la bază etosul Programelor Libere și este înființată în Germania, ca o organizație non profit. TDF este axat pe dezvoltarea lui LibreOffice – cea mai bună suită office existentă vreodată – ales de comunitatea globală ca moștenitor legitim la OOo, și ca atare adoptat de către un număr tot mai mare de utilizatori din administrațiile publice, întreprinderi și firme pentru productivitate desktop.

TDF este accesibil atât pentru persoane fizice cât și pentru organizații, care sunt de acord cu valorile sale de bază și contribuie la activitatea organizației. La sfârșitul lunii ianuarie 2014, fundația a avut peste 190 de membrii și peste 3.000 de colaboratori voluntari din întreaga lume.

Contact media: https://www.documentfoundation.org/contact/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.