LibreOffice 4.2

libreofficeBerlin, 30 ianuarie 2014 – The Document Foundation a anunțat apariția lui LibreOffice 4.2, o nouă versiune majoră a celei mai celebre suite office libere existente vreodată. LibreOffice 4.2 vine cu o mulțime de îmbunătățiri la partea de performanță și interoperabilitate. Rezultatele dezvoltării probabil vor fi de folos pentru toți utilizatorii programului. În plus este mai bine integrat cu sistemul de operare Microsoft Windows.

Focusing on performance and interoperability,
and improving the integration with Microsoft Windows

Codul sursă lui Calc a fost rescris într-o parte nevăzută până acum, adăugând performanțe extraordinare programului, în primul rând în cazul fișierelor mari (în special la calcularea valorilor celulelor, și importul datelor mari și complexe din formatul XLSX), unde un nou analizator de formule activează calculul paralel al formulelor utilizând performanțele din plăcile video cu ajutorul lui OpenCL. Și este unul din primele programe care suportă Heterogeneous System Architecture (HSA) oferit de noul procesor (APU) AMD Kaveri.

Interoperabilitatea cu documente Microsoft OOXML, în particular cu formatul DOCX, ca și formatul vechi RTF a fost îmbunătățit considerabil. Un nou filtru de import pentru formatul Abiword și Apple Keynote a fost adăugat.

LibreOffice 4.2 oferă două îmbunătățiri semnificative pentru utilizatorii de Windows, în primul rând celor din domeniul business: o interfață simplificată pentru instalarea particularizată, pentru a evita posibilele greșeli și abilitatea de a instala și a întreține configurația lui LibreOffice cu ajutorul obiectelor Group Policy din Active Directory. Toți utilizatorii beneficiază de o integrare mai bună cu Windows 7 și Windows 8, în care pictogramele documentelor deschise sunt grupate după aplicație și este afișată lista documentelor recent deschise pe task bar.

Utilizatori experți au un nou dialog, în cadrul Opțiunilor numit Configurații Expert, prin care seta în mod avansat suita LibreOffice.

LibreOffice 4.2 oferă un nou Centru de pornire, cu o aranjare curată, potrivit pentru mai multe rezoluții – chiar și netbook – și afișează pictograma ultimelor documente deschise.

Pe partea mobilă a apărut Telecomanda Impress și pentru iOS, prin care putem vizualiza și controla redarea prezentărilor de pe telefoane iPhone.

LibreOffice 4.2 este prima suită office liberă care oferă noua funcționalitate de accesibilitate (bazat pe IAccessible2) dezvoltat de IBM. La ora actuală este încă considerat experimental dar la următoarea versiune majoră va înlocui complet modul vechi scris încă în java.

Interfața utilizator a lui LibreOffice la fel este în dezvoltare continuă prin care deja 70% din ferestre sunt complet rescrise și optimizate, oferind multe posibilități noi. Această ediție include o nouă temă bazat pe iconițe plate – Sifr – și un set nou de stiluri implicite.

Toate noutățile și îmbunătățirile aduse de LibreOffice 4.2 față de versiunea 4.1, atât cele înșirate cât și cele neamintite se pot găsi aici: https://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/

Întâlnirea comunității

La început de februarie, comunitatea LibreOffice va participa la FOSDEM 2014 în Bruxel, unde dezvoltatorii vor prezenta la Open Document Editors DevRoom ultimele tehnologii integrate în LibreOffice.

La început de martie, The Document Foundation va participa la expoziția CeBit în Hannover pentru a prezenta LibreOffice 4.2.

Descărcare LibreOffice

LibreOffice 4.2 este disponibil și se poate descărca de pe adresa: http://www.libreoffice.org/download/. Extensii pentru LibreOffice sunt disponibile la adresa: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.