LibreOffice 4.1.3

libreofficeBerlin, 31 octombrie 2013 – The Document Foundation anunță apariția lui LibreOffice 4.1.3 pentru Windows, Max OS X și Linux. Aceasta este a treia ediție minoră din familia LibreOffice 4.1.

LibreOffice apare cu o zi înaintea HeckFestului din Freiburg, Germania (https://wiki.documentfoundation.org/Hackfest/Freiburg2013), unde comunitatea se adună la ArcTic pentru a începe cu EasyHacks, mentorat de dezvoltatori certificați ca Thorsten Behrens, Eilidh McAdam, Bjoern Michaelsen, Markus Mohrhard, Eike Rathke și Michael Stahl.

LibreOffice 4.1.3 se poate descărca de aici: http://www.libreoffice.org/download/. Lista modificărilor față de versiunea precedentă se pot vedea aici: https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.3/RC1 (rezolvate în 4.1.3.1) șihttps://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.3/RC2 (rezolvate în 4.1.3.2).

5 thoughts on “LibreOffice 4.1.3

 1. Am instalat libreoffice 4.1.3.2 pe XP si constat ca la corectare ortografica la cuvintele subliniate, pune la diacritice ţ si ş in alt font (tahoma) fata de fontul folosit la scriere. De exemplu literele ş si ţ le scrie mai mari mai negre in interiorul cuvantului, celelalte litere din cuvant utilizand fontul impus. In toate cuvintele ce contin ş si ţ aceste litere sunt mai mari si mai bolduite (alt font pe litere).

 2. Problema este din cauza fonturilor și a suportului de fonturi românești din Windows XP. LibreOffice cunoaște doar fonturile românești corecte, dar în windows xp aceste caractere nu se pot scrie, doar destul de complicat.
  Dacă vă uitați bine următoarele litere nu sunt la fel:
  ş – ș
  ţ – ț
  cele din prima coloană sunt cele preluate din limba turcă iar cele din a doua coloană sunt cele corecte. Pentru a scrie fonturile corect trebuie instalata tastatura Romanian (Standard), care nu există numai începînd cu Windows Vista în sistemele de operare Windows.
  Și pentru Windows XP se poate instala, dar nu este simplu:
  http://www.microsoft.com/Romania/Diacritice.aspx
  http://www.secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html

 3. Nu am răspuns la înlocuirea caracterelor.
  Fiindcă LibreOffice schimbă caracterele incorecte cu cele corecte, dar care nu sunt incluse în fontul folosit windows xp caută un font de bază în care există acele caractere, și le înlocuiește cu acelea, de aceea diferă caracterele înlocuite de restul textului.

 4. Am instalata tastatura standard romaneasca, adica de pe tastatura pot tasta ă si ţ. Cred ca e vorba de o incompatibilitate a Windows XP cu Libreoffice, pe aceasta problema.

 5. Indiferent ce editor de texte ați folosi, sistemul de operare pe care lucrați trebuie să aibă suport pentru diacritice. Adică trebuie să știe despre diacritice cu virgulițe dedesubt și nu cu sedile. Fonturile standard cuprinse în Windows XP nu sunt complete, dar există un patch oficial de la Microsoft.

  Problema nu este a editorului de text.

  Recomand folosirea unui sistem GNU/Linux Fedora, Mint, Ubuntu sau măcar a Windows 7.

  Răzvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.