Formatul ODF este implicit în Portugalia

Guvernul Portugaliei după acceptarea legii referitor la utilizarea formatelor deschise în domeniul public, a publicat lista cu formatele acceptate, din care pentru documentele editabile, formatul acceptat este ODF, care este formatul implicit a suitei LibreOffice.

Acesta înseamnă că în Portugalia se pot publica și/sau trimite documente editabile spre sau dinspre domeniul public numai în format ODF.

În afară de ODF, următoarele formate și standarde au fost acceptate: PDF, XML, XMPP, IMAP, SMTP, CALDAV, LDAP.

Prin măsuri asemănătoare, mai multe orașe sau guverne din Europa încearcă să elimine formatele proprietare din domeniul public, contribuind reducerea cheltuielilor. Cu toate că schimbarea programelor deja utilizate în instituții presupune un cost, cel de migrare, acesta se plătește firmelor locale și astfel, bani cheltuiți vor rămâne în țară sau regiune, pe când în cazul cumpărării programelor proprietare, bani ies, de obicei, din țară, și nu vor fi deloc reinvestiți. Chiar dacă o asemenea migrare poate costa aproape atât ca reînnoire a licențelor existente, totuși este o investiție mult mai bună pentru economia locală, și după ce se încheie procesul de migrare, cheltuielile software se vor reduce la zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.