Evaluarea anului 2012

Italo Vignoli, membru curator al The Document Foundation a însumat într-o scrisoare lungă întâmplările din anul 2012. Cele descrise mai jos sunt bazate pe această scrisoare și pe articolul de pe libreoffice.hu.

Numărul dezvoltatorilor TDF la începutul anului 2012 a fost 379, în principal voluntari. Numărul acestora în cursul anului a tot crescut, și în final a ajuns la 567, din care 320 au fost activi în ultimele 12 luni. Aceasta înseamnă că în categoria aplicațiilor de desktop, proiectul LibreOffice este al treilea proiect open source după Chrome și Firefox.

La începutul anului 2012 a fost înregistrată oficial The Document Foundation, ca o organizație independentă creată de o comunitate. Forma organizatorică este Stiftung (fundație) iar instituţiile supraveghetoare sunt cele germane.

Cea mai veche fundație germană a fost înregistrată în anul 1509, și mai mult de 500 de fundații germane sunt mai vechi de 500 de ani, deci cu stabilitatea formei organizatorice nu vor fi probleme.

După înregistrare, TDF a câștigat și mai mulți sponsori și suporteri noi. Intel și Lanedo s-au alăturat la Advisory Board. Proiectul LiMux (München) și MIMO (organizația guvernamentală din Franța, care răspunde de migrația spre programe libere) susțin activ proiectul LibreOffice.

Importanța TDF și LibreOffice a fost recunoscută și de Jean-Marc Ayrault, primul ministru al Franței, printr-o scrisoare oficială scrisă către membri guvernului francez.

În 2012 au apărut următoarele versiuni de LibreOffice: LibreOffice 3.4.5, LibreOffice 3.5, LibreOffice 3.5.1, LibreOffice 3.4.6, LibreOffice 3.5.2, LibreOffice 3.5.3, LibreOffice 3.5.4, LibreOffice 3.5.5, LibreOffice 3.6, LibreOffice 3.5.6, LibreOffice 3.6.1, LibreOffice 3.6.2, LibreOffice 3.5.7, LibreOffice 3.6.3 și LibreOffice 3.6.4.

În afară de aceste versiuni, dezvoltatorii au început să lucreze la LibreOffice 4.0, la care deja a apărutdeja versiunea Beta 2 și în februarie 2013 va apărea versiunea finală. LibreOffice 4.0 va fi o ediție principală, prima din noua generație de programele office libere/gratuite.

Pentru a crește calitatea lui LibreOffice 3.5, 3.6 și 4.0 comunitatea QA a organizat mai multe evenimente de bug hunting (testare) în cursul anului 2012. Ultimul eveniment a fost în luna decembrie 2012.

În 2012 februarie TDF a pornit pagina LibreOffice Ask iar versiunea windows a lui LibreOffice a apărut în Intel AppUp Center.

În 2012 septembrie TDF sa alăturat consorțiului OASIS. Tot în cursul lunii septembrie membrii TDF au ales noua Membership Committee. Comitetul are cinci membrii normali (Sophie Gautier, Fridrich Štrba (președinte), Eike Rathke, Cor Nouws și Jean Weber) și doi membrii supleanţi (Simon Phipps și Leif Lodahl).

LibreOffice a câștigat premiul LinuxQuestions „Free Office Suite of the Year 2011”, și Linux Journal „Best Office Suite 2012”, ambele cu peste 70% din voturi. În Brazilia LibreOffice a primit premiul „Tehnologie pentru cetățeni” de la orașul Guarulhos.

În 2012 mai multe firme și instituții publice au anunțat că pe viitor vor utiliza LibreOffice:  mai multe ministere din Franța (peste 500.000 de angajați), orașul München (15.000 de angajați), regiunea capitalei Daniei, Vieira do Minho din Portugalia, Limerick din Irlanda, Grygov din Cehia, Las Palmas din Spania, City of Largo din Florida, Pilea-Hortiatis din Grecia, Regione Umbria, Provincia di Milano și Provincia di Bolzano din Italia, și biblioteca publică din Chicago.

TDF a anunțat propriul program de certificare pentru LibreOffice și a publicat lista primelor dezvoltatori certificați. În 2013 programul va fi extins la experți din proiectele de migrare și învățământ, iar mai târziu și la cei care oferă suport nivel 1 si nivel 2.

Ultima și poate cea mai bună veste din 2012 este că TDF are primul angajat, pe Florian Effenberger. Rolul lui va fi de a întreține infrastructura și administrarea fundației.Florian Effenberger este persoana ideală pentru acest rol, fiindcă el a creat infrastructura actuală și o întreține de la început. Deasemenea, a ajutat foarte mult și la înregistrarea fundației TDF (până acum numai din timpul lui liber).

TDF priveşte optimist în viitor. În 2013, dar şi după aceea, se va confrunta cu provocările care se vor ivi deoarece vrea să câştige cursa nu numai cu un produs mai bun, dar şi prin aceea că va crea un ecosistem mai bun pentru pachetele libere, de birou. Ceea ce s-a întâmplat până acum este doar începutul. În acest an am încheiat primul capitol al unei poveşti lungi şi de succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.